6 LUCRURI PE CARE NU LE ȘTIAȚI DESPRE MĂTCI

Matca este un membru ilustru al stupului, și nu numai pentru ca este unică în cadrul populației familiei, ci pentru că ea este vitală pentru menținerea acelei populații. O matcă poate ponta până la 1500 de ouă pe zi! De altfel ponta este principala ei activitate, dar are de asemenea multe alte calități care s-ar putea sa va surprindă. Citiți continuarea articolului pentru a afla mai multe despre această minunată creatură.

Mătcile Nu Sunt Stăpâne

Se spune adesea ca mătcile conduc stupul precum un monarh, dând în continuu ordine albinelor.

In timp ce ea are o anumită influență asupra albinelor lucrătoare, familia se apropie mai mult de un sistem democratic. Multe dintre directivele care se dau de către matcă, sunt controlate prin feromoni și alte substanțe chimice. Atunci când se ia o decizie importantă, cum ar fi roitul, se hotărăște prin vot!

matca si roi

Mătcile Se Imperechează o Singură Dată in Viață

Multe dintre insecte au o viață scurtă, dar s-ar putea sa va surprindă ca o regină poate trăi până la 7 ani. Prolificitatea ei depinde de numărul trântorilor cu care s-a împerecheat, ea stochează sperma într-un organ specific numit spermatecă. Ea se împerechează cu mai mulți trântori în cadrul aceluiași zbor, dar acest lucru se întâmpla o singură dată în viața ei. O matcă împerecheată bine, poate dezvolta bine familia, dar odată ce își pierde prolificitatea ea nu se mai poate împereche a doua oară și este schimbată de către albine. Majoritatea mătcilor trăiesc în jur de 3 ani.

larva albina

Toate Ouăle Nefecundate Sunt Identice

Albinele lucrătoare înlocuiesc matca bătrâna sau matca cu disfuncționalități folosind ouăle vechii mătci. O matcă poate ponta ouă fecundate sau oua nefecundate. Ouale nefecundate sunt destinate producerii de trântori, dar din ouăle fecundate pot ieși albine lucrătoare sau mătci, destinația fiind dată de hrana cu care va fi alimentată larva. Atât larva de albină lucrătoare cât și cea de matcă sunt hrănite cu lăptișor de matcă în primele câteva zile. Începând cu ziua a patra, se schimbă compoziția hranei pentru larva de albină lucrătoare și vor fi hrănite cu un amestec de miere și polen, pe când larva de matcă este hrănită în continuare cu lăptișor de matcă.

Lupta Regală

Când lucrătoarele schimbă regina, ele nu cresc una singură. Deși de obicei există o singură matcă în stup, atunci când eclozionează, fiind mai multe, ele se luptă pentru supremație. Fie prima matcă eclozionată înțeapă celelalte botci in care se afla mătci neeclozionate ,fie se luptă direct în cazul în care eclozionează in același timp.

Acele Lor Aduc Moarte Sau Viața

Deși arată aproape la fel, acul lucrătoarei este diferit de cel al mătcilor. Albinele isi folosesc acul exclusiv pentru apărare și, din acest motiv, acul este prevăzut cu o contră, astfel încât o dată introdus în pielea victimei sa nu mai poată fi scos. El se desprinde din corpul albinei, odată cu o punga de venin, care se va drena încetul cu încetul în corpul victimei. Acul unei mătci are dublă funcționalitate, pe de o parte îl folosește atunci când se luptă pentru supremația în cadrul familiei, iar pe de altă parte e folosit pentru poziționarea ouălelor pe fundul celulei.

Indigestia Regală

Matca este însoțită în permanență de suita sa de albine. Ele o hrănesc si o curăță. Fără îngrijirea continuă de către suită, matca nu va putea supraviețui. In cadrul acestui proces ele cară excrementele mătcii afară, iar unu din cele mai importante lucruri este acela că ele ii digera hrana înainte să i-o administreze. Matca neavând aceleași glande ca albinele lucrătoare nu poate digera mâncarea obișnuită, de aceea trebuie pre-digerată și abia apoi o poate ingera.

Dieta Reginei

O matcă este tot timpul la mila albinelor din punct de vedere al hranei, iar anumite perioade din an ea este pusă la dieta de către acestea! Primăvara, coloniile mari tind sa se dividă pentru propagarea speciei, proces care se numește roire. Practic, jumătate din familie pleacă și își stabilește altă locație. Albinele ramase, cresc o nouă matcă și astfel continuă viața familiei. Roitul este o acțiune riscantă și este plănuită cu câteva săptămâni înainte. Riscul constă în faptul că regina, care nu a părăsit aproape niciodată stupul, va trebui să zboare pană la noua locație, cu atât mai mult cu cât ea este forte greoaie. Albinele o pun la dietă înaintea acestui zbor, reușind astfel să-i reducă 1/3 din greutatea corporală pentru a putea zbura !

sursa: beekeepinglikeagirl.com

MODALITATEA NOASTRA DE CRESTERE A REGINELOR

MĂTCILE NOASTRE

3 thoughts on “6 LUCRURI PE CARE NU LE ȘTIAȚI DESPRE MĂTCI

  1. Banu Gheorghe says:

    Rămâi perplex,oare viața mai are etalon? Cine suntem și ce rol avem?,construim arme ucigătoare în masă,ură,răutate,și niște vietăți minuscule ne arată cum ar trebui să fim noi oamenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image