Dupa receptia matcilor, puneti cate o picatura de apa pe partea venitalata a custii pentru ca albinele insotitoare sa se hidrateze si poata sa dizolve serbetul mai usor.

Matca aflata in cusca poate rezista fara probleme cateva zile, dar trebuie tinuta intr-un loc linistit la temperatura camerei. Nu este o problema daca, in aceasta perioada, mor cateva albine insotitoare.

Noi recomandam ca introducerea de matci in noile familii sa fie efectuata cat mai repede posibil.
Este imperios necesar ca in noua familie, sa nu fie prezente nici matca, nici botcile, deoarece acest lucru ar face acceptarea aproape imposibila. Literatura recomanda orfanizarea familiei cu cel putin 24 de ore inainte.

Pentru a duce procentajul de acceptare la peste 95%, noi recomandam orfanizarea cu 8 zile inainte si ruperea periodica a botcilor de salvare construite. Astfel albinele nu vor mai avea posibilitatea teoretica de a mai construi botci si vor primi cu bucurie noua matca, constiente fiind, ca este singura lor salvare.

Cutia care contine matca se introduce intre spetezele superioare ale ramelor cu puiet ( in mijlocul cuibului) concomitent cu ruperea capacelului de plastic pentru a da posibilitatea albinelor sa consume serbetul si sa elibereze matca. Acest proces poate dura cateva zile.

Aveti grija ca zona de eliberare a matcii sa nu fie obstructionata!

Puteti verifica acceptarea dupa 4,5 zile, insa nu trebuie neaparat sa gasiti matca, prezenta pontei este suficienta pentru confirmarea acceptarii.

Pe aceasta perioada nu deranjati familia SUB NICI O FORMA.

Ca o a doua metoda de introducere de matci, cu un procentaj deasemenea peste 95%, il reprezina folosirea custii de acceptare.

custii de acceptare

Prin aceasta metoda se da posibiliatea matcii de a oua imediat. Singurul inconvenient fiind acela ca necesita manevrarea manuala a matcii.

Selectati o zona din mijlocul cuibului care contine puiet gata de eclozionare, celule goale si celule cu miere. Aveti grija ca atunci cand pozitionati cusca pe fagure sa nu patrunda inauntru nici o albina lucratoare. Albinele care vor ecloziona in interiorul custii vor fi singurele care vor intra in contact direct cu matca.

In cca. 4 zile ar trebui ca matca sa depuna oua in celulele goale.

Situatia in care matca este acceptata:

Daca concomitent cu prezenta pontei observati un comportament calm al familiei, iar albinele sunt dezinteresate de a patrunde in cusca, puteti elibera matca fara nici o grija.

Deasemenea, la fel ca in cazul primei metode prezentate, e nevoie ca in acea familie sa nu fie prezenta nici o alta matca sau botci.

Situatia in care matca nu este acceptata:

In cazul in care observati ca dupa acea perioada de 4 zile, albinele stau gramada pe cusca si au un comportament agitat, inseamna ca una din conditiile de mai sus nu a fost indeplinita, iar sansele de acceptare scad dramatic. In aceasta situatie se impune controlul amanuntit al familiei in cautarea de matca (imperecheata sau nu) sau de botci.

Am intalnit in practica situatia in care familia tocmai efectua o schimbare linistita si erau prezente ambele matci in stup. Indepartand doar o singura matca, nu am indeplinit conditiile ideale de acceptare, iar introducrerea noii matci a fost un esec.

In decursul timpului am testat majoritatea metodelor de introducere si acceptare a matcilor, si am concluzionat ca acestea sunt unele dintre cele mai eficiente.

Click aici pentru a rezerva matcile noastre.13

Apis Donau – Iubim albinele din 1905 !

Pentru comenzi (sezon 2019) va rugam sa plasati o comanda si sa alegeti data de livrare. Refuză

MĂTCI - DISCOUNT !

Atunci când natura ne ajută iar producția ne

depășește asteptările, apare posibilitatea

unor reduceri de preț substantiale.

Dacă doriți să vă contactăm prin email sau

SMS atunci cand apar aceste reduceri,

vă rugăm sa vă inscrieți.

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Apis Donau va folosi aceste informatii pentru a va contacta in legatura cu reduceri de pretui.