Pregatirea pentru iernare ÔÇô nuclee de imperechere

In cadrul stupinelor noastre, am fost nevoi╚Ťi, ├«n dese r├ónduri, sa facem unific─âri ale familiilor de produc╚Ťie, la primul control de prim─âvara, din cauza pierderii┬ám─âtcilor┬ápe perioada iern─ârii.
Pentru a evita acest lucru, la sfârșitul fiecărui sezon, pregătim de iernare un număr de nuclee de imperechere.

Un alt motiv pentru care avem nevoie de matci selectionate si iernate, il reprezinta crearea de roi timpurii. In cazul in care ne raman matci, dupa completarea celor pierdute, facem roi timpurii, care vor fi familii de productie in a doua parte a sezonului (culesul de floarea soarelui).

Acest proces genereaza manopera si costuri suplimentare, fiind considerat pagubos de unii apicultori. Noi credem ca este rentabil daca este efectuat in cadrul unui program bine stabilit si apicultorul dispune de resursele necesare.

Pentru garantia succesului, dat fiind numarul mic de albine, nucleele necesita o atentie sporita.

Mentinerea in stare activa a albinelor din nucleu cat mai mult timp si hranirile proteice.

 

hrana proteica albineUna din condi╚Ťiile esen╚Ťiale ale reu╚Öitei, este ca albinele care vor ierna, sa fie c├ót mai tinere. Astfel, prelungim ouatul m─âtcii c├ót mai mult posibil, p─âstr├ónd totodat─â acea marja de timp necesara formarii corpului gras (producerea de vitellogenin), care este esen╚Ťiala pentru longevitate.
După cum sugerează literatura de specialitate, hrana proteica, joaca aici un rol foarte important. Întrucât rezervele lor de păstura sunt limitate, noi le hrănim cu polen crud pe toată aceasta perioada (perioada formarii corpului gras).

 

Prevenirea uzurii.

Pentru a lungi viata┬áalbinelor, facem tot ce ne sta ├«n putin╚Ťa pentru a reduce uzura, astfel, micile rame cu miere capacita pentru iernare sunt umplute ╚Öi prelucrate de familii de produc╚Ťie ├«n timpul sezonului activ. Totodata avem grija ca aceasta┬ámiere┬ása fie de buna calitate pentru a nu genera multe reziduri ├«n intestinele albinelor, ├«ntruc├ót, pe perioada rece, nu pot ie╚Öi oric├ónd la ÔÇ×cur─â╚ŤatÔÇŁ, fapt ce poate favoriza apari╚Ťia nosemozei.

 

 

Mentinerea constanta a temperaturii:

Ghemului mic de albine din nucleu ii este mai greu sa men╚Ťin─â temperatura de iernare ├«n raport cu un ghem normal al unei familii de produc╚Ťie, astfel, vor consuma mai multa hrana, intestinele lor se vor umple ╚Öi se poate ajunge iar─â╚Öi la problema relatata mai sus.
Pentru a evita acest lucru, noi iernam nucleele la interior, ├«ntr-o ├«nc─âpere ├«n care este o temperatura constanta de 4-6 grade Celsius, sco╚Ť├óndu-le afara ori de c├óte ori temperatura exterioara permite zborul.
Pentru men╚Ťinerea constanta a temperaturii, folosim nuclee din material termoizolant(polistiren).

Mai jos va este prezentat un filmulet in care pregatim un nucleu pentru iernare:

Click aici pentru a rezerva matcile noastre.

 

Apis Donau ÔÇô Iubim albinele din 1905 !

 

Pentru comenzi (sezon 2019) va rugam sa plasati o comanda si sa alegeti data de livrare. Refuz─â

MĂTCI - DISCOUNT !

Atunci c├ónd natura ne ajut─â iar produc╚Ťia ne

depășește asteptările, apare posibilitatea

unor reduceri de pre╚Ť substantiale.

Dac─â dori╚Ťi s─â v─â contact─âm prin email sau

SMS atunci cand apar aceste reduceri,

v─â rug─âm sa v─â inscrie╚Ťi.

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Apis Donau va folosi aceste informatii pentru a va contacta in legatura cu reduceri de pretui.