Pregatirea pentru iernare a nucleelor de imperechere – Apis Donau

stup albine Apis Donau

Pregatirea pentru iernare – nuclee de imperechere

In cadrul stupinelor noastre, am fost nevoiți, în dese rânduri, sa facem unificări ale familiilor de producție, la primul control de primăvara, din cauza pierderii mătcilor pe perioada iernării. Pentru a evita acest lucru, la sfârșitul fiecărui sezon, pregătim de iernare un număr de nuclee de imperechere. Un alt motiv pentru care avem nevoie de matci selectionate si iernate, il reprezinta crearea de roi timpurii. In cazul in care ne raman matci, dupa completarea celor pierdute, facem roi timpurii, care vor fi familii de productie in a doua parte a sezonului (culesul de floarea soarelui). Acest proces genereaza manopera si costuri suplimentare, fiind considerat pagubos de unii apicultori. Noi credem ca este rentabil daca este efectuat in cadrul unui program bine stabilit si apicultorul dispune de resursele necesare. Pentru garantia succesului, dat fiind numarul mic de albine, nucleele necesita o atentie sporita.

Mentinerea in stare activa a albinelor din nucleu cat mai mult timp si hranirile proteice.

  hrana proteica albineUna din condițiile esențiale ale reușitei, este ca albinele care vor ierna, sa fie cât mai tinere. Astfel, prelungim ouatul mătcii cât mai mult posibil, păstrând totodată acea marja de timp necesara formarii corpului gras (producerea de vitellogenin), care este esențiala pentru longevitate. După cum sugerează literatura de specialitate, hrana proteica, joaca aici un rol foarte important. Întrucât rezervele lor de păstura sunt limitate, noi le hrănim cu polen crud pe toată aceasta perioada (perioada formarii corpului gras).  

Prevenirea uzurii.

Pentru a lungi viata albinelor, facem tot ce ne sta în putința pentru a reduce uzura, astfel, micile rame cu miere capacita pentru iernare sunt umplute și prelucrate de familii de producție în timpul sezonului activ. Totodata avem grija ca aceasta miere sa fie de buna calitate pentru a nu genera multe reziduri în intestinele albinelor, întrucât, pe perioada rece, nu pot ieși oricând la „curățat”, fapt ce poate favoriza apariția nosemozei.    

Mentinerea constanta a temperaturii:

Ghemului mic de albine din nucleu ii este mai greu sa mențină temperatura de iernare în raport cu un ghem normal al unei familii de producție, astfel, vor consuma mai multa hrana, intestinele lor se vor umple și se poate ajunge iarăși la problema relatata mai sus. Pentru a evita acest lucru, noi iernam nucleele la interior, într-o încăpere în care este o temperatura constanta de 4-6 grade Celsius, scoțându-le afara ori de câte ori temperatura exterioara permite zborul. Pentru menținerea constanta a temperaturii, folosim nuclee din material termoizolant(polistiren). Mai jos va este prezentat un filmulet in care pregatim un nucleu pentru iernare: Click aici pentru a rezerva matcile noastre.   Apis Donau – Iubim albinele din 1905 !  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image