Cum gestionam controlul imperecherilor Matci Buckfast

Una dintre laturile importante ale activității noastre o reprezinta creșterea mătcilor, obligatorie pentru orice ferma apicola.
Materialul biologic pentru matci Buckfast a fost achiziționat de la cele mai de prestigiu crescătorii de mătci din Europa pe care l-am dezvoltat, la randul nostru prin selectie si inseminari instrumentale.
Astfel pentru a va putea oferi la rândul nostru un material de calitate, controlul împerecherilor este providențial.
Pentru matci Buckfast garantam imperecherea controlata (cu trântori Buckfast din colonii tată).

Pentru a ne asigura de acest lucru, pe lângă studierea minuțioasa a distantelor, am efectuat și testul suprem, acela al mătcilor virgine. In acest sens, am plasat la locație un număr de 20 de nuclee de împerechere cu mătci virgine, având grija ca în nuclee sa nu transportam nici un trântor, astfel ca toate albinele au fost ”cernute” printr-o gratie hanneman.

Confirmarea ca în zona nu sunt trântori indigeni a venit la 20 de zile după, când mătcile erau încă virgine, deși vremea a fost propice pentru împerecheri.
In zona statiei de împerecheri avem in jur de 450 de colonii cu mătci care provin din reproducători F0 cu performante extraordinare.

Este binecunoscut faptul că pentru a obține o albină de producție de calitate este nevoie o diversitate de trântori. Astfel, coloniile “de tată” (crescatoare de trantori) conțin fiice din mai multe linii testate de noi in conditiile climatice ale Romaniei, care au demonstrat abilitati de iernare si productie deosebite si au intrunit cu succes toate criteriile de selectie.

Aceste colonii au rolul de a creste și găzdui trântori pe toată perioada împerecherilor. Hrana pe care o administram din abundenta face ca mătcile sa oua ramele de trântor din fiecare colonie pana târziu, iar albinele sa nu izgonească sau sa limiteze trântorii. In plus, înființam noi colonii gazda, după metoda prezentata pe link-ul de mai jos.

Click aici pentru a vedea cum menținem trântorii în coloniile de albine.

Luând în calcul numărul necesar de trântori per nucleu, din literatura de specialitate, noi ajungem sa avem de douazeci de ori mai mult. (cca 1 milion de trântori în stație pe perioada împerecherilor) Facem acest efort pentru a neutraliza riscul apariției de trântori de la roii sălbatici ce ar putea pătrunde în zona stației de împerecheri.
Omogenitatea coloritului albinelor ce rezulta din matcile noastre atesta controlul imperecherilor.

Despre cresterea matcilor

De-a lungul timpului am testat majoritatea metodelor de transvazare fără a remarca vreuna în mod special. Credem cu tărie ca hrănirea de calitate și din abundenta a cooniilor puternice care participa la acest proces, sunt elementele providențiale în obținerea unor exemplare de excepție.
Folosim astfel transvazarea simpla, având grija ca vârsta larvelor sa fie optima.

După transvazare, larvele sunt preluate de startere cu o densitate mare de albina și hrănite deasemenea cu polen crud și hrana energetica.
După 24 de ore, botcile luate în lucru sunt introduse în finisori și lăsate acolo pana la căpăcire. Pentru producerea de botci voluminoase care sa permită stocarea unei cantități mare de lăptișor, finisorii sunt hrăniți la rândul lor încontinuu cu proteina și hrana energetica.

După căpacire, botcile sunt introduse in incubatoare și scoase înainte sau după eclozionare, după caz.

După împerechere, mătcile Buckfast sunt ținute în nuclee pana cand vor avea propriul puiet capacit, astfel se vor maturiza complet si vor fi acceptate mai ușor de noile colonii, de abia după aceea sunt livrate către clienți.

Livrarea se face în cuști de transport cu șerbet și durează 24 de ore.

Matci Buckfast
Matci Carnica
Matci Carpatine
M. Caucaziene
Matci Italiene